de 4Daagse

Het grootste evenement van Europa in een woonbuurt. Een prachtig feest. Hoe houden we dat zo?

Korte introductie

De Nijmeegse 4Daagse ofwel, ‘The Walk of the World’, is zelfs het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld waaraan jaarlijks 47.000 wandelaars deelnemen. Het Buurtplatform Wedren-Julianapark is de geselecteerde samenwerkingspartner van de 4Daagse. Volgens het evenementenbeleid van de Gemeente is zo’n samenwerkingspartner in de wijk verplicht. Wat doen we zoal voor en i.s.m. de 4Daagse om alles in goede banden te leiden?

2020

In de coronatijd heeft de 4Daagse samen met het Buurtplatform als presentje bossen gladiolen uitgedeeld aan buurtbewoners om iets terug te doen voor de buurt nu de 4Daagse niet doorgaat.

Jaarlijks terugkerend

Sinds onze oprichting hebben we goed overleg met het bestuur van de 4Daagse. Meerdere keren per jaar vergaderen we. We stelden maatregelen bij rond:

  • De (rolstoel)toegankelijkheid van de wijk tijdens de opbouw (twee weken), de vierdaagse-feesten zelf (een week) en de afbouw (een week). Natuurlijk is de toegankelijkheid minder maar de achterliggende wijk is nu bereikbaar, ook voor rolstoelgebruikers.
  • Opruimen en schoonmaken van de wijk. De frequentie is verhoogd door de DAR en meteen na de 4-daagse is alle rommel opgeruimd.
  • Veiligheid w.o. een andere logistieke route bij de opbouw. Nu niet vanuit de smalle van Gentstraat maar via de Bernhardstraat.
  • De impact van de 4-daagse op het parkengebied. We hebben de afdeling Groen van de Gemeente met de 4-daagse in contact gebracht waardoor dit onderwerp aandacht krijgt.
  • Jaarlijks wordt de buurt de mogelijkheid geboden om een kijkje achter de schermen te nemen. Zo bezochten buurtbewoners Heumensoord en de ‘blarentent’ in het Julianapark. Hier is tijdens de zomerfeesten een complete intensive care afdeling gevestigd in de tent.

Klachtenlijn
Het Buurtplatform is de klachtenlijn voor de 4-daagse tijdens de feesten. Per mail kun je klachten doorgeven die over het evenemententerrein gaan. Samen met de 4Daagse lossen we dat, indien mogelijk, meteen op. Daarbij evalueren we ieder jaar de feesten zodat het ieder jaar beter voor de buurt wordt.

Jaarlijks openen we de 4-daagse de zondag voorafgaande aan de start. We regelden dat buurtbewoners uit de omliggende straten gratis aanwezig kunnen zijn bij de openingsborrel. Hierbij een impressie.